Porota


Předseda poroty:

prof. PhDr. Pavel Janoušek, DSc., literární a divadelní vědec a kritik

Dlouholetý ředitel Ústavu pro českou literaturu AV ČR, dnes vedoucí Oddělení 20. století a literatury současné, specializuje se na dějiny české literatury a její historickou poetiku i teorii literatury a divadla. Zakladatel literárního obtýdeníku Tvar a předseda Klubu přátel Tvaru.

Autor fotografie: Tomáš Vodňanský, zdroj: Vltava.rozhlas.cz


Členky a členové poroty:

(v abecedním pořadí)

Mgr. Iva Burešová, informační specialistka

Absolventka knihovnictví na Univerzitě Karlově rozšířila kolektiv Knihovny AV ČR již před mnoha a mnoha lety. Od roku 2015 jako vedoucí oddělení dohlíží na nákup elektronických informačích zdrojů pro uživatele KNAV i vědce z celé Akademie věd ČR. Je majitelkou dvou neposlušných psů, kterým zajistila sportovní kariéru, takže udílení bodů a předávání medailí jí není cizí. 

MgA. Marie Krajplová, intermediální umělkyně

Zakladatelka uměleckého portálu Binarycode.one a Blacksphere film festival. Je tvůrkyní bibliofilních knih – např. Modrej Kocour, Maccaberův Tanec a v minulosti zrestaurovala text a vydala původní vydání překladu Josefa Jungmanna Ztracený Ráj a Atala. Režisérka audioknih, scénaristka animovaného seriálu Tlačenka a intermediální umělkyně. V současnosti spolupracuje s Knihovnou Akademie věd ČR na vytvoření série animovaných videí Knihovědní detektivové.

Mgr. Markéta Kučerová, knihovědkyně

Odbornice na historické knižní ilustrace působí v Knihovědném oddělení Knihovny AV ČR. V současné době věnuje hlavní pozornost ilustracím Ovidiových Proměn ze vzácných tisků ve fondu KNAV. Jednotlivé ilustrace nejenže zasadí do historického kontextu, ale dokáže také prezentovat příběh, který se v nich ukrývá. Je maminkou dvou dětí, kterým pravidelně vymýšlí kreativní zábavu.

MgA. René Nekuda, lektor tvůrčího psaní, spisovatel

Autor knih o tvůrčím psaní, povídek a divadelních her. Tvůrčí psaní vystudoval na Literární akademii Josefa Škvoreckého a v současnosti se mu profesionálně věnuje – vede kurzy, přednáší, a také o něm píše blog.

Jiří Padevět, ředitel nakladatelství Academia, spisovatel

Ředitel nakladatelství Academia je zároveň autorem řady knih, které převážně mapují českou válečnou historii. Jeho kniha Průvodce protektorátní Prahou byla oceněna v roce 2014 cenou Magnesia Litera a to rovnou ve dvou kategoriích – Kniha roku a Naučná literatura.

Ing. Magdaléna Vecková, ředitelka Knihovny Akademie věd ČR

Absolventka Vysoké školy ekonomické rozšířila kolektiv Knihovny AV ČR již před deseti lety. Poslední tři roky dohlíží na správný chod knihovny z ředitelského křesla. Je maminkou dvou dětí a dlouholetou skautkou, k příběhům a jejich vyprávění má tedy také blízko.