Porota


Předseda poroty:

Ing. Magdaléna Vecková, ředitelka Knihovny Akademie věd ČR

Absolventka Vysoké školy ekonomické rozšířila kolektiv Knihovny AV ČR již před deseti lety. Poslední tři roky dohlíží na správný chod knihovny z ředitelského křesla. Je maminkou dvou dětí a dlouholetou skautkou, k příběhům a jejich vyprávění má tedy také blízko.


Členky a členové poroty:

(v abecedním pořadí)

Mgr. Iva Burešová, informační specialistka

Absolventka knihovnictví na Univerzitě Karlově rozšířila kolektiv Knihovny AV ČR již před mnoha a mnoha lety. Od roku 2015 jako vedoucí oddělení dohlíží na nákup elektronických informačích zdrojů pro uživatele KNAV i vědce z celé Akademie věd ČR. Je majitelkou dvou neposlušných psů, kterým zajistila sportovní kariéru, takže udílení bodů a předávání medailí jí není cizí.

Mgr. Markéta Kučerová, knihovědkyně

Odbornice na historické knižní ilustrace působí v Knihovědném oddělení Knihovny AV ČR. V současné době věnuje hlavní pozornost ilustracím Ovidiových Proměn ze vzácných tisků ve fondu KNAV. Jednotlivé ilustrace nejenže zasadí do historického kontextu, ale dokáže také prezentovat příběh, který se v nich ukrývá. Je maminkou dvou dětí, kterým pravidelně vymýšlí kreativní zábavu.

MgA. René Nekuda, lektor tvůrčího psaní, spisovatel

Autor knih o tvůrčím psaní, povídek a divadelních her. Tvůrčí psaní vystudoval na Literární akademii Josefa Škvoreckého a v současnosti se mu profesionálně věnuje – vede kurzy, přednáší, a také o něm píše blog.

Jiří Padevět, ředitel nakladatelství Academia, spisovatel

Ředitel nakladatelství Academia je zároveň autorem řady knih, které převážně mapují českou válečnou historii. Jeho kniha Průvodce protektorátní Prahou byla oceněna v roce 2014 cenou Magnesia Litera a to rovnou ve dvou kategoriích – Kniha roku a Naučná literatura.